Ion Cristoiu:După un an de Pandemie putem spune: „Sîntem cu toții niște idioți conduși de niște imbecili”

Ion Cristoiu:După un an de Pandemie putem spune: „Sîntem cu toții niște idioți conduși de niște imbecili”

Ziaristul Ion Cristoiu a afirmat pe blogul său faptul că, după un an de pandemie în care liderii lumii și-au mobilizat popoarele și le-au impus restricții, limitându-le drepturile fundamentale cu promisiunea că astfel vom învinge virusul, multe măsuri s-au dovedit a fi luate la plesneală iar acești conducători ne demonstrează că sunt la fel de novici ca și noi:

”Chiar de la debutul Pandemiei, am scris și vorbit în nenumărate rînduri despre concluziile pe care le poate trage Istoricul Clipei din desfășurarea acestui Eveniment care a luat omenirea prin surprindere și care se profila, încă din martie 2020, ca un al Treilea Război Mondial, un Război Mondial de un fel aparte, dus nu între două tabere care împart Globul, ci de Întreg Globul cu un Virus.

Am meditat asupra Pandemiei și împreună cu interlocutorii interviurilor de pe CristoiuTv.
Cîteva dintre observațiile mele amare, de ins sceptic, s-au referit la reacția marilor Lideri ai lumii la provocarea planetară numită Pandemie. Am remarcat incomensurabila plăcere a liderilor lumii de a dicta limitarea unor drepturi fundamentale ale omului. În ființa lor pipernicită a tresărit beția încercată de-a lungul Istoriei de Dictatori, de la Cesar la Stalin. Milioane de oameni, pînă mai ieri strigînd Libertate, te iubim / Ori învingem / ori murim! au renunțat la Libertatea mult iubită de bună voie nu de teama morții, ci a bolii. Nici un dictator din Istoria lumii n-ar reușit să-i închidă pe oameni luni întregi în case, să-i oblige să-și pună botniță. Și fără să se confrunte nici cu cea mai mică opunere, ba chiar beneficiind de entuziasmul populației de a nu mai avea nici un drept. Am ținut să observ că deși se invoca un pericol care amenința rasa umană, liderii Lumii au continuat să se bată între ei în numele Treburilor pe care le conduceau.

Cea mai interesantă remarcă de la vremea respectivă a fost făcută de mine în comentariul „În 1970, cu o jumătate de secol înainte de Criza Coronavirus, Eugen Ionescu profețise dezastrul moral politic al vremurilor de restriște de acum”, apărut în ediția din 26 martie 2020 a cristoiublog.ro. Textul meu izvora dintr-o întîmplare. Beatrice Rancea îmi trimisese un exemplar din Programul de sală la spectacolul ei de la IATC cu piesa Jocul de a măcelul, scrisă de Eugen Ionescu, spectacol jucat în 1993.
În următorul comentariu, cel din 27 martie 2020, scriam:

„În ediția anterioară, reamintind spectacolul cu piesa lui Eugen Ionescu, Jocul de-a măcelul, regizat de Beatrice Rancea în 1993, la IATC, și sponsorizat de Evenimentul zilei condus de mine la vremea respectivă, am citat ca fiind de mare actualitate concluzia unui personaj trasă din observarea felului în care politicienii din Orașul lovit de virusul misterios se comportau în confruntarea cu dezastrul: «Sîntem cu toții niște idioți; din păcate, sîntem conduși de niște imbecili». M-am gîndit că n-ar strica să pun drept motto al comentariilor mele zilnice Jurnal din vremea Coronavirus aceste vorbe scrise de mizantropul Eugen Ionescu în 1970 fără să știe că ele profetizau o realitate a anului 2020. Liderii Lumii de azi, cei pe care popoarele, mari sau mici, i-au ales pentru a le conduce, pentru a le rezolva interesele, pentru a îndruma în vremurile de restriște, s-au dovedit și continuă să se dovedească 24 din 24 de ore niște imbecili. Dacă în privința conducătorilor din Lumea de azi, Eugen Ionescu avea dreptate, în privința celor conduși greșește zicînd despre noi, condușii, că sîntem idioți”.

Din cîte se vede, nu eram de acord, la vremea respectivă, cu aprecierea că sîntem niște idioți. Că sîntem conduși de niște imbecili, eram de acord.
A trecut un an de la comentariul meu din martie 2020. Omenirea a străbătut deja un an și ceva de Pandemie. S-au dovedit liderii Lumii în această confruntare cu Virusul altfel decît niște imbecili?

Poate să-mi arate cineva vreo decizie eficientă în lupta cu Pandemia? De un an și ceva, liderii Lumii, cei văzuți de Popoare ca înzestrați cu geniu, aleși de Popoare tocmai pentru a le conduce pe oceanele tulburi ale Istoriei, au impus măsuri care, sporind de la o zi la alta, suferințele a milioane de oameni, n-au avut nici un efect asupra Pandemiei. Măsura cultivată cu prioritate a fost limitarea draconică a drepturilor fundamentale. Luni întregi, popoarele n-au putut ieși din casă, n-au putut circula liber, n-au putut ieși pe stradă fără mască. Asta pentru că Popoarele au fost asigurate că, acceptînd aceste suferințe, vor scăpa de pericolul Virusului. După un an și ceva de suferințe cumplite, Pandemia n-a dat înapoi nici măcar cu un milimetru. Dimpotrivă, ni se spune că e și mai puternică.

Popoarele au acceptat toate aceste suferințe convinse că Liderii știu ei ce știu cînd impun asta. Nimeni nu s-a întrebat în primele săptămîni de Pandemie dacă Liderii chiar știu ce fac.
Nimeni nu și-a pus întrebarea:
Și dacă ei sînt la fel de nevolnici ca și noi?

După un an de Pandemie a apărut și înflorit bănuiala că Liderii Lumii nu știu nici ei ce să facă împotriva Virusului. Că toate măsurile sînt luate la plesneală, după principiul Poate asta va fi eficientă!

Greșeam cînd scriam că doar liderii sînt niște imbecili, noi nu sîntem niște idioți.
După un an de Pandemie putem spune: „Sîntem cu toții niște idioți conduși de niște imbecili”.

Ascris Ion Cristoiu pe blogul său cristoiublog.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *